Gebelik Hesaplama – Kaç haftalık hamileyim?

Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik hesaplama işlemi, son adet tarihinizin ilk gününe göre gerçekleştirilir. Kaç haftalık gebeyim, bebeğim kaç haftalık, kaç aylık hamileyim gibi sorular sıkça sorulmakta.

Detaylı gebelik hesaplama aracı kullanarak, gebelik haftanızı anlamak için karmaşık tablolara ihtiyaç duymadan bilgi alabilirsiniz.

Doktor kontrollerinin önemli olduğu tarihler, gebelik haftası hesaplama, doğum tarihi hesaplama gibi konuları ele aldığınızda, son adet tarihine göre hamilelik hesaplamanızı yapabilirsiniz ve otomatik olarak bilgilendirilirsiniz. Bu gebelik hesaplama aracı 2024 yılı itibarıyla en güncel bilgileri sunmaktadır.

Son adet tarihine göre kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek için ayrıntılı gebelik hesaplama yapın.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI

heading_decoration
clock_icon

Gebelik hesaplaması için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:

GEBELİK HESAPLAMA SONUCUNUZ

...

Muhtemel gebe kalma tarihiniz :

 

Bugün Fetal Yaş :

 

Kac aylik hamileyim:

 

Bebeğinizin İlk Kalp Atışının Ultrasonda Duyulması:

 

(7 hafta ila 8 hafta)

İkili test için en iyi tarih aralığı :

 

(12 hafta ila 13 hafta)

Organ Tarama Ultrasonu (2. düzey ultrason) Tarihi:

 

(20 hafta ila 22 hafta)

Risk faktörleri olan hastalarda rahim ağzı uzunluğu değerlendirmek için en iyi zaman:

 

4'lü test için en iyi tarih aralığı:

 

(16 hafta ila 18 hafta)

Tahmini Gebelik Bitiş Tarihi:

 

 


Kız isimleri için fikir alabilirsiniz.

Hafta hafta gebelik rehberi

Erkek isimleri için fikir alabilirsiniz.

Gebelik takibi ve önemli kontrolleri öğren.


Kaç Haftalık Hamileyim

Hamilelik döneminin süresi genellikle 9 ay 10 gün, yaklaşık olarak 40 hafta kadardır, bu da gebe kalındıktan sonraki süreçte 38 haftaya tekabül eder. Dolayısıyla, tahmini doğum tarihinizi öğrenmenin en yaygın yolu, son adet döneminizin (SAT) ilk gününden itibaren 280 gün ya da 40 hafta ileriye gitmektir. Alternatif bir yöntem olarak, son adet döneminizin başlangıç gününden 3 ay geri gidip, 7 gün ekleyerek de hesaplama yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, eğer en son adet döneminiz 11 Nisan’da başladıysa, 3 ay geri gidip bulacağınız 11 Ocak tarihine 7 gün eklerseniz, tahmini doğum tarihinizi elde etmiş olursunuz.

Diğer Gebelik Hesaplama Yöntemleri

Son Adet Tarihi ile Hesaplama: Tahmini doğum tarihinizi belirlemenin bir başka yolu, son adet tarihinizin (SAT) ilk gününe 40 hafta ekleyip, 3 gün çıkarmaktır. Örneğin, eğer SAT’nin ilk günü 1 Ocak 2023 ise, tahmini doğum tarihiniz olarak 8 Ekim 2023 tarihini bulursunuz.

Ultrason ile Hesaplama: Hamileliğinizin ilk dönemlerinde, özellikle 6-8 haftalıkken yapılan ultrason muayenesi, gebelik yaşınızı daha kesin bir şekilde belirlemenize olanak tanır. Bu, özellikle gebeliğin erken evrelerinde, embriyo veya fetüsün boyutunun daha net olarak tahmin edilebildiği durumlar için faydalıdır.

Önemli Hatırlatmalar

Hamilelik süresi, adet döngünüzün düzeni, gebelik için ilişkinin zamanlaması gibi değişken faktörlere göre farklılık gösterebilir. Tahmini doğum tarihiniz hakkında daha net bilgi almak ve bebek gelişiminizi takip etmek adına, bir kadın doğum uzmanıyla görüşmek faydalı olacaktır.

Gebe Kalma Tarihi (ilişki tarihi)

Hamilelik süresinin hesaplanması, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için genellikle doğru sonuçlar verir. Ancak, eğer döngünüz düzensizse, son adet tarihi (SAT) yöntemiyle yapılan hesaplamalar yanıltıcı olabilir.

Güvenilir bir tahmini doğum tarihi belirlemenin önemi göz önüne alındığında, hem siz hem de doktorunuz, bu tarihi hatırlamak yerine, gebe kalma tarihinizi (ilişki tarihini) temel alabilirsiniz. Eğer son adet tarihinizi bilmiyorsanız, tahmini doğum tarihinizi belirlemek için gebe kalma tarihinize 266 gün ekleyerek bir hesaplama yapabilirsiniz.

Ultrason Taraması

Hamile kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz de, son adet döneminizin gününü unutsanız da veya yumurtlama zamanınız konusunda emin olmasanız da, ultrason gibi diğer yöntemler, doğum tarihinizi belirlemede size ve doktorunuza yardımcı olabilir.

Hamileliğin ilk haftalarında yapılan erken bir ultrason taraması, gebelik sürecinizin başlangıcını daha doğru bir şekilde tespit etmenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, doktorlar adet döngüleriniz düzensizse, 35 yaşın üzerindeyseniz, geçmişte düşük veya gebelikle ilgili komplikasyonlar yaşamışsanız ya da fiziksel muayene ve son adet tarihine göre doğum tarihiniz belirlenemiyorsa erken bir ultrason taraması önerir.

Bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez duyduğunuz an (genellikle 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetal hareketleri hissettiğiniz zaman (ortalama olarak 18 ila 22 hafta arası, ancak bu daha erken veya daha geç de olabilir) gibi gebelik kilometre taşları, tahmini doğum tarihinizin doğruluğu hakkında size bilgi verebilir.

Her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilen, kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, doğum tarihinizin doğruluğunu teyit etmenize yardımcı olabilir.

İlk gebelik muayeneniz sırasında ölçülen rahminizin boyutu da, doğum tarihinizi hesaplamada dikkate alınabilir bir faktördür.

Herhangi bir soru veya endişeniz varsa, doktorunuzla iletişime geçmek en doğru adımdır.

Doğum yapacağım tarihi planlayabilir miyim?

Tahmini doğum tarihinizi önceden belirlemek, özellikle yaz aylarında hamilelikten kaçınmak ya da öğretmenlik gibi mesleklerde çocuğunuzla daha fazla zaman geçirebilmek adına, planlama yapmanızı sağlayabilir. Bu, özellikle yumurtlama döneminizi hedef alarak, verimli günlerinizi hesaplayan yumurtlama hesaplama aracını kullanarak mümkündür. Yine de, belirlediğiniz doğum tarihine kesin olarak ulaşmanın garantisi yoktur. Hamile kalmak ve bir doğum tarihi belirlemek bile olsa, planlarınız beklenmedik şekillerde değişebilir.

Doğum yapacağım tarih değişebilir mi?

Doğum tarihiniz değişiklik gösterebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, çeşitli sebeplerle doktorunuz tarafından belirlenen doğum tarihi güncellenebilir. Bu durumlar arasında, düzensiz adet döngülerinizin olması, yapılan ilk ultrason taramasının daha ileri bir tarihte gerçekleşmesi ya da belirli sağlık göstergelerinde anormalliklerin tespit edilmesi bulunabilir.

Bu gibi durumlar karşısında, özellikle fundal yüksekliğinizdeki anormallikler veya alfa-fetoprotein (AFP) gibi belirli proteinlerin seviyelerinin normal dışı olması, tahmini doğum tarihinizin revize edilmesine neden olabilir.

Bu süreçte, her türlü soru veya endişenizle ilgili olarak doktorunuzla iletişim halinde olmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır. Hamilelik ve doğum süreci, beklenmeyen durumlarla dolu olduğundan, esnek olmak ve planlarınızda değişiklik yapmaya açık olmak faydalıdır.