Gebelik Diyabeti (Gebelik Şekeri) Belirtileri Nelerdir?

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri)

Gebelik diyabeti nedir?

Gebelik diyabeti, “gebelik şekeri” olarak da adlandırılır, glikozun (şeker) enerji için kullanılmak yerine kanda çok fazla olması durumdur . Kan şekeri çok yüksek olduğunda sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar hamilelik sırasında ilk kez şeker hastalığı geliştirir. Bu duruma gebelik diyabeti denir . gestasyonel diyabet’li kadınların hem hamilelik sırasında hem de sonrasında özel bakıma ihtiyacı vardır.

Gebelik diyabeti neden olur?

Vücut, kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutan insülin adı verilen bir hormon üretir . Hamilelik sırasında, daha yüksek gebelik hormon seviyeleri insülin ile etkileşime girebilir. Genellikle vücut, kan şekerini normal tutmak için hamilelik sırasında daha fazla insülin üretebilir. Ancak bazı kadınlarda hamilelik sırasında vücut yeterince insülin yapamaz ve kan şekeri seviyeleri yükselir. Bu gestasyonel diyabete neden olur.

Gebelik diyabeti geliştirirsem, her zaman şeker hastalığım olur mu?

Gebelik diyabeti doğumdan sonra ortadan kaybolur, ancak gebelik şekerine sahip kadınların daha sonraki yaşamlarında diyabet geliştirme riski daha yüksektir. gestasyonel diyabet geliştiren bazı kadınlar hamilelikten önce hafif şeker hastalığına sahip olabilir ve bunu bilmiyor olabilir. Bu kadınlar için diyabet hamilelikten sonra kaybolmaz ve ömür boyu sürecek bir durum olabilir.

Gebelik diyabeti için risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdakiler dahil çeşitli risk faktörleri gebelik şekeri ile bağlantılıdır.

  • aşırı kilolu veya obez olmak
  • fiziksel olarak inaktif olmak
  • önceki bir hamilelikte gestasyonel diyabete sahip olmak
  • önceki hamilelikte makrozomik bir bebeğe sahip olmak (4kg  veya daha fazla)
  • yüksek tansiyona sahip olmak
  • kalp hastalığı öyküsü olan
  • polikistik over sendromu (PCOS) olan,

Gebelik şekeri risk faktörü olmayan kadınlarda da gelişebilir.

Gebelik şekeri hamile bir kadını nasıl etkileyebilir?

Bir kadın gestasyonel diyabete sahip olduğunda, vücudu fetüsüne ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker aktarır . Çok fazla şeker fetüse çok kilo aldırabilir. Büyük bir fetüs (4kg ve üzeri) kadın için aşağıdakiler dahil komplikasyonlara yol açabilir :

  • sezaryen doğum
  • doğumdan sonra ağır kanama
  • Normal doğum (vajinal doğum) gerçekleştiğinde, vajina ile anüs arasındaki bölgede şiddetli yırtıklar

Gestasyonel diyabet’li bir kadın başka hangi koşullar geliştirebilir?

Bir kadın gebelik şekerine sahip olduğunda, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilecek başka rahatsızlıkları da olabilir. Örneğin, yüksek tansiyon gestasyonel diyabetli kadınlarda daha yaygındır. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon, kalp ve böbrekler üzerinde ekstra stres yaratabilir.

Preeklampsi ayrıca gebelik şekeri olan kadınlarda daha yaygındır. Hamilelik sırasında preeklampsi ortaya çıkarsa, fetüs tam olarak büyümüş olmasa bile hemen doğurtulabilir.

Gebelik diyabeti bebeği nasıl etkileyebilir?

Gebelik diyabeti olan kadınlardan doğan bebeklerde solunum ve sarılık sorunları olabilir. Bu bebeklerin doğumda kan şekeri düşük olabilir.

Büyük bebeklerin vajinal doğum sırasında omuzlarında hasar da dahil olmak üzere doğum travması yaşama olasılığı daha yüksektir. Büyük bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyacı olabilir . Ayrıca gebelik şekeri ile ölü doğum riski de artmaktadır.

Gebelik şekeri için test edilecek miyim?

Tüm hamile kadınlar gebelik şekeri açısından taranmalıdır. Risk faktörleriniz varsa, kan şekeriniz hamileliğin erken döneminde test edilecektir. Risk faktörleriniz yoksa veya testiniz gebeliğin erken dönemlerinde gebelik şekerine sahip olduğunuzu göstermiyorsa, kan şekeriniz gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında ölçülecektir.

Hamilelik sırasında gebelik diyabetine sahipsem, bunu nasıl yöneteceğim?

Sağlığınızı ve fetüsünüzün sağlığını izlemek için daha sık doğum öncesi bakım ziyaretlerine ihtiyacınız olacak. Kan şekerinizi takip etmeniz ve kontrol altında tutmak için bir şeyler yapmanız gerekecektir. Bunu yapmak hem sizin hem de fetüsünüz için riskleri azaltacaktır. Çoğu kadın için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz kan şekerini kontrol edecektir. Bazı kadınların diyet değişiklikleri ve egzersizle bile normal kan şekeri seviyelerine ulaşmasına yardımcı olmak için ilaçlara ihtiyacı olabilir.

Kan şekeri seviyelerini nasıl takip ederim?

Kan şekeri seviyenizi test etmek için bir glikoz ölçer kullanacaksınız. Bu cihaz, küçük bir damla kandan kan şekerini ölçer. Kan şekeri seviyenizin bir kaydını tutun ve her doğum öncesi ziyaretinizde yanınızda getirin. Kan şekeri günlükleri de çevrimiçi olarak tutulabilir, telefon uygulamalarında saklanabilir ve kadın doğum uzmanınıza e-posta ile gönderilebilir. Kan şekeri günlüğünüz, gebeliğinizin hamileliğiniz sırasında en iyi bakımı sağlamasına yardımcı olacaktır.

Gebelik şekerine sahipsem diyetimi değiştirmeli miyim?

Kadınlarda gebelik şekeri olduğunda, kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önlemek için sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak daha da önemlidir. Gestasyonel diyabetiniz varsa, gün boyunca düzenli yemek yemelisiniz. Özellikle geceleri küçük atıştırmalıklar da yemeniz gerekebilir. Düzenli yemek yemek, kan şekeri seviyenizin düşmesini ve yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Genellikle günde üç öğün yemek ve iki ila üç ara öğün tavsiye edilir.

Ayrıca hamilelik sırasında sağlıklı miktarda kilo almak da önemlidir. Hamileliğiniz için ne kadar kilo almanın en iyi olduğu konusunda kadın doğum uzmanınızla konuşun. Gestasyonel diyabetli bir kadın için çok fazla kilo alınması veya çok çabuk kilo alınması kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmayı zorlaştırabilir.

Düzenli egzersiz gestasyonel diyabeti kontrol etmeme yardımcı olur mu?

Egzersiz, kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutmaya yardımcı olur. Siz ve kadın doğum uzmanınız sizin için ne kadar ve ne tür egzersizin en iyi olduğuna karar verebilirsiniz. Genel olarak, haftada en az 5 gün 30 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz önerilir (veya haftada minimum 150 dakika). Yürümek, tüm hamile kadınlar için harika bir egzersizdir. Haftalık aerobik egzersize ek olarak, her yemekten sonra 10 ila 15 dakika yürüyüş yapmak iyi bir fikirdir. Bu, daha iyi kan şekeri kontrolüne sağlar.

Gebelik şekerini kontrol etmek için ilaç almam gerekecek mi?

Bazı kadınlar için gestasyonel diyabeti yönetmek için ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. İnsülin, kadınların kan şekerini kontrol etmelerine yardımcı olmak için hamilelik sırasında önerilen ilaçtır. İnsülin plasentayı geçmediği için fetüsü etkilemez. Kadın doğum doktorunuz size küçük bir iğne ile kendinize insülin iğnesi yapmayı öğretmelidir. Bazı durumlarda, kadın doğum uzmanınız ağızdan alınan farklı bir ilaç yazabilir.

Reçeteli bir ilaç aldıysanız, kan şekeri seviyenizi tavsiye edildiği şekilde izlemeye devam edeceksiniz. Jinekoloğunuz, ilacın işe yaradığından emin olmak için glikoz günlüğünüzü gözden geçirmelidir. Kan şekerinizi normal aralıkta tutmaya yardımcı olmak için hamileliğiniz boyunca ilacınızda değişiklik yapılması gerekebilir.

Bebeğin sağlığını kontrol etmek için testlere ihtiyacım olacak mı?

Fetüsün sağlığını kontrol etmek için özel testler gerekebilir. Bu testler, kadın doğum uzmanınızın olası sorunları tespit etmesine ve bunları yönetmek için adımlar atmasına yardımcı olabilir. Bu testler şunları içerebilir:

  • Fetal hareket sayımı (“vuruş sayımı”):  Bu, fetüsün ne sıklıkta hareket ettiğini hissettiğinizin bir kaydıdır. Sağlıklı bir fetüs her gün aynı miktarda hareket etme eğilimindedir. Fetüsünüzün aktivitesinde bir farklılık hissederseniz, kadın doğum doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
  • Stressiz test: Bu test, fetüs hareket ettiğinde fetüsün kalp atış hızındaki değişiklikleri ölçer. “Stres yapmama” terimi, fetüse stres uygulamak için hiçbir şey yapılmadığı anlamına gelir. Karnınızın etrafına sensörlü bir kemer yerleştirilir ve bir makine sensör tarafından alınan fetal kalp atış hızını kaydeder.
  • Biyofiziksel profil (BPP): Bu test, fetal kalp atış hızını (stressiz bir testte yapıldığı gibi) ve bir ultrason muayenesini izlemeyi içerir . BPP, fetüsün kalp atış hızını kontrol eder ve amniyotik sıvı miktarını tahmin eder . Fetüsün nefes alması, hareketi ve kas tonusu da kontrol edilir. BPP yalnızca fetal kalp atış hızını ve amniyotik sıvı seviyesini kontrol eder.

Gestasyonel diyabet bebeğimin doğumunu etkiler mi?

Kontrollü gebelik şekerine sahip çoğu kadın normal gebelik süresini tamamlayabilir. Ancak, sağlığınız veya fetüsünüzün sağlığı ile ilgili komplikasyonlar varsa, doğum gününden önce (ilaç veya başka yollarla başlatılabilir) doğum başlatılabilir.

Gebelik şekeri olan kadınların çoğu vajinal doğum yapabilse de, gestasyonel diyabeti olmayan kadınlara göre sezaryen doğum yapma olasılıkları daha yüksektir. Jinekoloğunuz, fetüsünüzün güvenli bir vajinal doğum için çok büyük olduğunu düşünüyorsa, planlanmış bir sezaryen doğumunun yararlarını ve risklerini tartışabilirsiniz.

Gebelik şekeri olan kadınların gelecekteki sağlık sorunları nelerdir?

Gestasyonel diyabet, bir sonraki hamileliğinizde ve gelecekte artık hamile olmadığınızda diyabet geliştirme riskini büyük ölçüde artırır. Gebelik diyabeti olan kadınların üçte biri, doğumdan hemen sonra diyabet veya daha hafif bir yüksek kan şekeri formuna sahip olacaktır. Gebelik şekeri olan kadınların yüzde 15 ila 70’i yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde diyabet geliştirecektir.

Hamilelik sırasında yüksek tansiyon veya preeklampsi geçiren kadınlar, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp hastalığı ve inme riski daha yüksektir. Geçmiş bir hamilelik sırasında yüksek tansiyonunuz veya preeklampsi yaşadıysanız, kadın doğum doktorunuza söyleyin, böylece kalbinizin ve kan damarlarınızın sağlığı hayatınız boyunca izlenebilsin.

Çocuklar için gelecekteki sağlık sorunları nelerdir?

Gebelik diyabeti olan kadınların çocukları, çocukluk döneminde aşırı kilolu veya obez olma riski altında olabilir. Bu çocukların ayrıca diyabet geliştirme riski daha yüksektir. Bebeğinizin izlenebilmesi için bebeğinizin doktoruna gebelik şekerine sahip olduğunuzu söylediğinizden emin olun. Bebeğiniz büyüdükçe, kan şekeri seviyeleri çocukluk boyunca kontrol edilmelidir.

Gebelik şekeri varsa, hamileliğimden sonra yapmam gereken bir şey var mı?

Gestasyonel diyabetiniz varsa, doğumdan 4 ila 12 hafta sonra kan testi yaptırmanız gerekir. Kan şekeriniz normalse, her 1 ila 3 yılda bir diyabet testi yaptırmanız gerekecektir.